A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/suuriloy/kotiseutu_system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 675

Suuri Löytöretki


Mikä on Suuri Löytöretki?

Suuri Löytöretki on koululaisille suunnattu nettipeli, joka herättelee kiinnostusta kotiseutua ja kulttuuria kohtaan. Suurta Löytöretkeä pelatessasi pääset katselemaan valokuvia Suomen jokaisesta kolkasta ja lukemaan muiden koululaisten kirjoittamia tarinoita – tai, kuten niitä tällä sivulla kutsutaan, löytöretkiä. Kenties tulet luomaan löytöretkiä itsekin!

Pelaaminen alkaa klikkaamalla sivun yläpalkista näppäintä ”Pelaa”. Tällöin sivulle latautuu Suomen kartta, jonka päällä hulmuaa lippuja. Lippua klikkaamalla pääset pelaamaan löytöretkeä, jonka joku toinen koululainen on valitsemastasi paikasta tehnyt. Sarjakuvien ja valokuva-albumien tapaan löytöretket koostuvat teksteistä ja kuvista, mutta niiden lisäksi löytöretkiin saattaa sisältyä pulmallisia tietovisoja ja kuva-arvoituksia. Sivun vasemmassa reunassa on myös hakukone, jonka avulla voit etsiä löytöretkiä nimeltä tai perehtyä niihin maakuntien perusteella. Hakukoneen avulla pääset myös tutustumaan Suomen kansallismaisemiin: klikkaa vain Näytä-valikosta “Kansallismaisemat” ja valitse sitten kartalta mieluisesi seikkailu.

Jos sinulle herää kysymyksiä, katso, löytyykö ruudulta kysymysmerkkisymbolia Info. Klikkaamalla kysymysmerkkiä, sivulle aukeaa avuliaita selityksiä ja neuvoja!


Kuinka luoda löytöretki?

Vaikka toisten tekemien löytöretkien pelaaminen onkin mahdollista kenelle tahansa, omien löytöretkien luomista varten tarvitset oman käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnuksen voit saada opettajaltasi, mikäli hän on kiinnostunut Suuren Löytöretken käyttämisestä opetuksessa. Jos siis omien löytöretkien tekeminen kiinnostaa, ota asia puheeksi opettajasi kanssa ja pyydä häntä tutustumaan Suureen Löytöretkeen.

Antoiko opettajasi luvan löytöretken tekemiseen? Hienoa! Käydään sitten läpi löytöretken tekemiseen kuuluvat työvaiheet: suunnitteluvaihe, toteutusvaihe ja kokoamisvaihe.

Suunnitteluvaiheessa sinä tai ryhmäsi suunnittelette, millaisen löytöretken tulette tekemään. Löytöretken tekemisessä saa käyttää mielikuvitusta, mutta seuraavia vinkkejä voi suositella kaikille:

  • Kokeilkaa ensin muiden tekemiä löytöretkiä ja ottakaa niistä esimerkkiä.
  • Tutustukaa kotiseutuunne. Miettikää, missä haluaisitte käydä ottamassa kuvia.
  • Suunnitelkaa tarina etukäteen. Kuka siinä seikkailee? Kuinka tarina päättyy? Millaiset valokuvat sopivat tarinaan?
  • Pohtikaa, sopisiko suunnitelmaanne tietovisa tai kuva-arvoitus.

Jo tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että tarinoiden täytyy olla asiallisia. Ottamissanne kuvissa ei myöskään saa esiintyä tunnistettavia ihmisiä – ette edes te itse! Muistakaa, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Seuraavaksi on vuorossa toteutusvaihe. Toteutusvaiheessa on tehtävä kaikki tarvittavat valmistelut valokuvaustyötä varten. Koska ette itse saa esiintyä kuvissa, on esimerkiksi tarinan hahmojen tai lavasteiden tekeminen tärkeää. Lopulta teidän on mentävä kuvauspaikalle ottamaan itse valokuvat.

  • Ennen kuin lähdette ottamaan kuvia, tehkää muistilista kaikista tarvitsemistanne tavaroista.
  • Kokeilkaa kameran käyttöä jo etukäteen, niin saatte kuvat otettua sukkelasti paikan päällä.
  • Muistakaa ladata kameran akku!

Lopuksi kokoamisvaiheessa kuvat siirretään kamerasta tietokoneelle ja löytöretki kootaan valmiiksi. Kokoamista varten tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana, jotka voitte saada opettajaltanne. Klikkaa sivun yläpalkista näppäintä ”Kirjaudu sisään” ja syötä tiedot ruudulle. Kun olet kirjautunut sisään, yläpalkkiin ilmestyy näppäin ”Oma sivu”. Sitä kautta pääsette vihdoin viimeistelemään löytöretkenne.

  • Nimetkää löytöretki, kuvailkaa sitä muutamalla sanalla ja asettakaa tärkein kuvauskohteenne kartalle.
  • Ladatkaa kuvat verkkoon ja kirjoittakaa tarvittaessa niiden oheen tekstiä. Voitte helposti muuttaa kuvien järjestystä vielä tässä vaiheessa.
  • Kun löytöretki on valmis, jättäkää se opettajallenne tarkistettavaksi klikkaamalla ”Tallenna”.

Jos epäröit, klikkaa löytöretken luontisivulla Info-symboleita ja seuraa niiden ohjeita. Löytöretki on valmis ennen kuin huomaatkaan!


Monta tapaa oppia!

Suurta Löytöretkeä voi käyttää opetuksessa apuna monella tavalla. Ensinnäkin se soveltuu useisiin eri kouluaineisiin. Historian tunnilla voitte tutustua paikalliseen historiaan ja suunnitella löytöretkiä opittuihin asioihin liittyen. Äidinkielen tunnilla voitte harjoitella tarinoiden kertomista kuvia ja kirjoittamista yhdistelemällä. Kuvataiteen tai käsityön tunneilla voitte tehdä löytöretkiin erilaisia hahmoja tai lavasteita, tai harjoitella valokuvaamista.

Toisekseen, Suuri Löytöretki on joustava. Löytöretkiä on mahdollista tehdä yksin, pareittein, pienryhmissä tai vaikka koko luokan kesken. Sellaisen voi tehdä muistoksi vaikkapa luokkaretkestä. Vanhemmille oppilaille valouskuvaustehtävän voi antaa kotitehtäväksi ja nuorempien kanssa valokuvausta on helppo harrastaa koulun pihassa tai maastopäivän yhteydessä. Myös opettajat pystyvät tekemään löytöretkiä ja käyttämään niitä oppimateriaaleina (ja helposti jakamaan tätä materiaalia). Jos löytöretkien tekeminen ei sovi aikatauluun lainkaan, on muiden oppilaiden tekemiä löytöretkiä helppo pelata verkossa lyhyenkin aikaa.


Opettajalle

Tunnuksia Suureen Löytöretkeen jaetaan tällä hetkellä vain sellaisille henkilöille, jotka pystyvät osoittamaan työskentelevänsä opettajina. Jos olet opettaja ja kiinnostunut Suuren Löytöretken käyttämisestä opetuksessasi, ota yhteyttä allaoleviin yhteystietoihin ja järjestämme teille tunnukset. Kirjautumalla sisään pystyt helposti luomaan tunnuksia oppilaillenne juuri oman luokkanne tarpeisiin. Oppilailla on automaattisesti opettajia rajatummat käyttöoikeudet, eivätkä he pysty esimerkiksi luomaan uusia tunnuksia.

Suuri Löytöretki koostuu lähes täysin koululaisten itsensä luomasta sisällöstä. Emme kerää heistä missään vaiheessa minkäänlaisia henkilötietoja. Opettajana tulet tarkistamaan oppilaittesi luomat löytöretket ennen niiden julkaisua ja siispä vastaatte siitä, että henkilötietoja tai tunnistettavia kuvia ei pääse verkkoon myöskään oppilaiden itsensä toimesta.

Oppilaiden on saatava ottamiensa kuvien julkaisua varten lupa huoltajaltaan. Olemme valmistelleet sitä varten lupalapun valmiiksi. Voitte ladata sen tästä linkistä.


Yhteystiedot:

Suomen Kotiseutuliitto
puh. (09) 612 6320
toimisto@kotiseutuliitto.fi
www.kotiseutuliitto.fi